Efsane bir hareketti MTTB!

Kategori  Kategori : Eğitim
Tarih  Tarih : 07 Mayıs 2010 10:32

Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes!

Ey kahbe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!..”

Orta öğretimden üniversiteye kadar bütün ülkeye yayılan taşra teşkilatlarıyla, anarşiye, maceraya kapılmadan ve siyasi oyunlara alet olmadan sessiz ve derinden yürüyen MTTB’ye intisap ettiğimde lise 1’de idim. Fazla geçmedi ikinci sene de ilçemde teşkilat temsilcisi oldum.

O zamanlar, bazıları MTTB gençliğini pasiflikle, korkaklıkla suçluyordu, zira elinde silah değil kalem bulunduruyordu MTTB. 12 Eylül 1980 darbesine zemin hazırlayanların arasında yer almadı. Onurlu, büyük bir davaya gönül vermiş kalp ile beyni birleştirmeye çalışıyordu. Zifiri karanlıkta ak sütün içindeki ak kılı fark edecek kadar gözü keskin bir gençlik...

Şimdi birçoğu dede olan bu gençliğe kısaca göz atmak istiyorum? Kimler gelmiş kimler geçmiş?

Kuruluşundan Kapanışına Kadar (1916-1980) Milli Türk Talebe Birliği

(M.T.T.B.)

MTTB 14 Aralık 1916 yılında kuruldu. Kuruluştan itibaren Türkiye’nin geçirdiği siyasi ve kültürel dönemlere bağlı olarak MTTB de metot, kadro, amblem değişikliklerine uğradı. Başlangıçta devletin destek verdiği ve üniversite talebelerini organize etmeye yarayan resmi bir kuruluştur. 1936’da izinsiz nümayiş yaptığı için kapatılan MTTB, 1946’da tekrar açılır. Teşkilatın milli, yerel ve islami renk kazanması 1965’te yapılan Genel Kurul'da Genel Başkanlığa getirilen Rasim Cinisli ile başlar. Rasim Cinisli'den sonra 48. Dönem Genel Başkanlığı'na seçilen İsmail Kahraman'la MTTB, 12 Eylül 1980’e kadar sürdüreceği çizgiye yerleşir. Günümüzün birçok akademisyeni, yazarı, şairi, siyasetçisi zamanında MTTB yönetiminde veya çalışmalarında bulunmuş kişilerdir.

MTTBProf. Dr. Erman Tuncer, Prof. Dr. Mustafa Ünaldı, Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fehmi Koru, Akif Gülle, Mevlüt Ceylan,  Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Mehmet Ocaktan, Arif Ay,  Kayıhan Yayınları sahibi Burhaneddin Kayhan, Ekrem Kızıltaş, Mesut Uçakan, Salih Diriklik, Ramazan Dikmen, Adem Turan, İlhan Kutluer, Nurullah Genç aklıma ilk gelenler. Burada MTTB’nin düzenlediği kompozisyon yarışmasında derece alarak adını duyuran Ramazan Dikmen, Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli’nin isimleri ayrıca zikredilmeye değer. Sadece bu kadar değil. Sezai Karakoç’un kabul ettiği ilk ve tek ödül de MTTB’ye aittir. Üstat, 48. dönemde ve İsmail Kahraman’ın başkanlığı zamanında düzenlenen MTTB’nin fikir ve sanatta “Milli Hizmet Armağanı” ödülünü kabul buyurmuştur.

Bizim kendilerine yetiştiğimiz, kongrelerde dinlediğimiz, misafir ve delege olarak kongreye katılan başkanlarımız 54.dönem ve sonraki başkanlardır. Bu isimleri sırasıyla 54.Dönem genel başkanı Cemalettin Tayla, 55.dönem genel başkanı Kasım Yapıcı, 56.dönem genel başkanı Haşmet Oğuzalp ve 56.dönem genel başkanı Vehbi Ecevit olarak sayabiliriz.

Bu arada en büyük ve en etkili talebe teşkilatı olarak kendini ispatlayan MTTB, 62 vilayette ve Kıbrıs’ta üniversiteye giriş deneme sınavı yapmış, milli eğitim bakanlığı ve emniyet ile iş birliği yaparak ehliyet vermiş, üniversiteden mezun olanlar için yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmüştür. MTTB’ın düzenlediği bir doktora ders programına bakalım:

SOSYAL İLİMLER ENST. 5. ÖĞRETİM YILIÖĞRENİM KADROSU

b)    Münakaşalı Ders

c)    Proje  Usulü

d)    Aktif Ders

e)    Derslerin teybe alınarak teksir yapımı

f)    Tetkik Gezileri,

g)    Enstitü Kütüphanesi

Çanakkale Şehitlerini Anma, Mehmet Akif Ersoy’u anma, Ayasofya’nın ibadete açılması gibi milli içerikli faaliyetlerle basının ve toplumun gündemini işgal eden MTTB’nin lokomotifi Üstat Necip Fazıl’dır. 1976’da düzenlenen İstanbul’un fethinin 523.yıldönümü münasebeti ile yapılan programın ilan komisyonunda Şeyhmus Durgun, görev alırken protokolden sorumlu kişi de Recep Tayyip Erdoğan’dır.