Hacı adayları Hira Mağarası'nda...

Hira Mağarası'na binbir güçlükle tırmanan yaşlı hacı adayları mağaradan ağlayarak çıktı

Kategori  Kategori : İbadet
Tarih  Tarih : 10 Kasım 2010 22:11

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Mekke'deki hacı adayları Arafat vakfesi öncesi, Mekke'deki kutsal yerleri ziyaret ederek, fırsat buldukça buralarda ibadetlerini sürdürüyor. Gündüz 42 dereceyi bulan sıcaklık nedeniyle hacı adayları, gecenin serinliğinden faydalanıyor. Gece karanlığına aldırmayan hacı adayları, fırsat bulmaları halinde Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in namaz kıldığı Hira Mağarası'nda iki rekat namaz kılıp dua ediyorlar.

Yürüyemeyen hacı adayları, Kabe'yi tekerlekli sandalyelerle tavaf ediyor

Hac için kutsal topraklara gelen hacı adaylarından yürüyemeyen veya hasta olanlar, tekerlekli sandalyede tavaflarını yapıyor.

Hac için kutsal topraklara gelen hacı adaylarından yürüyemeyen veya hasta olanlar, tekerlekli sandalyede umre ve tavaflarını yapıyor. Bazı hacı adaylarına yakınları destek olurken, Mescid-i Haram'da bu işi sektör haline getiren ve çoğunluğu yabancı uyruklu olan göçmenler hasta ve yaşlılara ücret karşılığında yardım ediyor.Hasta, sakat veya yürümekte güçlük çeken hacı adayları, hac öncesi umre ve tavaflarını tekerlekli sandalyelerde yapıyor. Bazı hacı adayları yakınlarının yardımıyla tavafta bulunurken, bazıları da para vererek tavafı gerçekleştiriyor.

Bazı hacı adayları Kabe-i Muazzama'da uyuyor

Hacc için kutsal topraklara gelen yüz binlerce hacı adayının sabırla bekledikleri son günlere gelindiği şu günlerde bazı hacı adayları Kabe ve çevresinde uyumayı tercih ediyor. Yorgun düşen bazı hacı adayları, uyku ihtiyaçlarını ise Kabe'nin değişik yerlerinde gideriyor. Genellikle iç mekanlarda ve dış avluda uyuyan hacı adayları, sabah namazını da burada kılıyor.

Hacc öncesi gecelerini ibadetle geçiren yüzbinlerce Müslüman Kabe'nin göz kamaştıran atmosferinde umre ve tavaf yapıyor. Hacer-ül Esved taşı ile Kabe'nin duvarlarına dokunan hacı adayları gözyaşlarına boğuluyor. Kabe'de bol bol namaz kılan hacı adayları, umre ve tavaflarının ardından kana kana zemzem suyu içiyor.

Hacca çok az bir süre kala Mekke'ye akın eden yüzbinlerce hacı adayı havaların sıcak olması nedeniyle geceleri Kabe'nin muhteşem atmosferi altında bir yandan umrelerini gerçekleştiriyor, umrelerini bitirmiş olanlar ise nafile tavaf yapıyor.

Kabe'nin tavaf edilmesi sırasında hacı adayları Cennet'ten inen Hacer-ül Esved taşına ve Kabe duvarlarına dokunabilmek için birbirleriyle yarışıyor. Hacer-ül Esved taşı ile Kabe'ye dokunanlar gözyaşlarına boğularak ağlıyor.

Havanın kararmasıyla Harem-i Şerif'e girebilen hacı adayları, vakit namazları ile nafile namazlarını kılıyor.

Umre ve nafile tavaf yapan hacı adayları ise kana kana zemzem suyu içiyor. İbadetlerini tamamlayan hacı adayları son olarak Mescid-i Haram'ın üst katlarına çıkarak Kabe'nin ihtişamlı görüntüsünü ve on binlerin tavafını izliyor.

Siirtli 2 hacı adayı vefat etti

Siirt Müftülüğü, bugün hac ibadeti için Suudi Arabistan'a giden Siirtli 2 hacı adayının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Kalp yetmezliği sebebiyle Mekke'de hayatını kaybeden 86 yaşındaki Kittan Acar, Mescid-i Haram'da kılınan cenaze namazının ardından Şerai bölgesinde toprağa verildi. Medine'de vefat eden 81 yaşındaki M. Reşit Saylık ise Mescid-i Nebevi'de kılınan namazdan sonra Cennet-ül Baki'de defnedildi.

Ve Hacc'dan diğer haberler

Suudi Arabistan'a sahte pasaport veya vizelerle girmeye çalışan 380 kişi geri gönderilirken, Mekke-i Mükerreme'ye Hacc izni olmadan girmeye çalışan 19 bin 280 kişi de kontrol merkezlerinden geri çevrildi.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre: Afrika'dan gelen bir hacı adayında kolera vakası tespit edildi. Avrupa ve Doğu Asya'dan gelen iki hacı adayında ise domuz gribi keşfedildi.