Zigetvar'da Kanuni dönemine ait eserler bulundu

İlk olarak Türbek Kilisesi merkez alınarak kazı ve sondaj çalışmaları yapılmış, 2010-2011 yıllarında da araştırma alanı genişletilmiş. Macar kamuoyu ve medyanın yoğun ilgisine maruz kalan çalışmalarda bu güne kadar 7 yeni arkeolojik saha keşfedilmiş ve tespiti yapılmış. Kazılar sonucunda bulunan eserler arasında Kanuni dönemine ait Osmanlı keramikleri, 15 sikke ve cam malzemeleri bulundu.

Kategori  Kategori : Tarihten Olaylar
Okunma  Okunma : 194820
Tarih  Tarih : 20 Ekim 2011 20:10

Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihçisi Dr. Fatih Ercil eş başkanlığındaki araştırma heyeti Macaristan’da Osmanlı dönemine ait kültürel izlerin bulunmasına yönelik araştırmalarını tamamladı.

Dr.Fatih Elcil Zigetvar Kalesi önünde

Macaristan’da Kanuni dönemi buluntuların ortaya çıkarılmasını amaçlayanve İstanbul Üniversitesi BAB Birimi tarafından desteklenen proje, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü ile Pecs Üniversitesi Arkeoloji bölümü ortaklaşa yürütülmekteydi.

Pecs üniversitesinden uzman ve öğrenciler

Pecs Üniversitesi  uzman ve öğrencileri ile Janus Pannonius Müzesi jeofizikçileri de kazılara iştirak etti. Uzun soluklu olması  planlanan ve arkeolojik yüzey araştırması ve kazı çalışmalarını içeren bu  projenin ilk aşamasına; Osmanlıtarihinde önemli bir yeri olan ve Kanuni’nin vefat ettiği son seferinde (M. 1566) fethedilen  Zigetvar Kalesi ve civarı ile başlanması kararlaştırılmıştı.

Türbe ve çevresindeki yapıları gösteren 1664 tarihli Esterhazy haritası

2009 yılından itibaren alan çalışmasına başlanan ve bölgedeki Osmanlı kültür izlerine odaklanan projenin öncelikleri arasında;  Kanuni’nin ölümünün ardından  iç organlarının gizlice  gömüldüğü ve daha sonra oğlu 2.Selim tarafından Türbe ve çeşitli binaların yapıldığı yerin bulunması da var.

Zigetvar kalesi

Bu amaçla ilk olarak “Türbek Kilisesi” merkez alınarak kazı ve sondaj çalışmaları yapılmış, 2010-2011 yıllarında da araştırma alanı  genişletilmiş. Macar kamuoyu ve medyanın yoğun ilgisine maruz kalan çalışmalarda bu güne kadar 7 yeni arkeolojik saha keşfedilmiş ve tespiti yapılmış.

Osmanlı minyatüründe Zigetvar'ın fethi

Pişmiş toprak buluntularından

Dr. Fatih Ercil, yaptığı basın açıklamasında proje çerçevesinde;  Zigetvar Kalesi içindeki, yaklaşık  2 m.lik  toprakla  dolu yüzeyin kazı ve sondajlarla araştırılması ve Osmanlı dönemi izlerinin aydınlatılması da hedefleri arasında olduğunu belirtti.

Pişmiş toprak buluntularından

Çeşitli dönemlere ait sikkeler