">

Uyvar önünde bir Türk: Köprülüzade Fazıl Ahmet

Uyvar kuşatmasında gösterdiği olağanüstü sebat, o dönem Avrupa"sına Uyvar önünde bir Türk gibi cümlesini zorlu bir iş karşısında geri çekilmemeyi, mücadele etmeyi ifade eden bir atasözü mahiyetinde söylettirmiştir.

Kategori  Kategori : Tarihten Olaylar
Tarih  Tarih : 16 Kasım 2011 19:57

Emre Gül / Tarih Dosyası / Dünya Bülteni

Köprülü Mehmed Paşa’nın büyük oğlu olan Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa, Amasya’nın Köprü kasabasında 1635-1636 tarihinde dünyaya gelmiştir. Vezir rütbesiyle Erzurum ve Şam valilikleri ve Sadaret Kaymakamlığı görevlerinde bulunmuştur. Köprülü’nün ölüm döşeğindeyken sadaret makamı için, “Oğlumdan başkasını ehil görmüyorum” tavsiyesi üzerine, Sultan IV. Mehmet, Mühr-i Hümayunu kendisine teslim etmiştir. Osmanlı devlet bürokrasisinin en yüksek mertebesi olan bu makama geçtiğinde henüz 25-26 yaşlarında bulunan bu genç fakat dirayetli vezir, devletin en sıkıntılı dönemlerinden birinde, babasının tedhiş siyasetini devam ettirerek iç güvenliği sağlamaya muvaffak olmuştur. Uyvar ve Girit’in fethi, Avusturya ile Macaristan hâkimiyeti konusunda, diplomatik bir zafer sayılabilecek, Vaşvar Antlaşması’nın akdi gibi önemli başarılara imza atmıştır. Uyvar kuşatmasında gösterdiği olağanüstü sebat, o dönem Avrupa’sına “Uyvar önünde bir Türk gibi” cümlesini zorlu bir iş karşısında geri çekilmemeyi, mücadele etmeyi ifade eden bir atasözü mahiyetinde söylettirmiştir. Aynı azimle on yıllardan beri devam eden Girit savaşını sonlandırmak için harekete geçmiş ve “Maksadımız Kandiye’yi almaktır. Harp yüz sene de sürse yine devam edeceğiz.” Diyerek bizzat Osmanlı ordusunun başında Girit’e gelmiştir. Kuşatma sırasında, Kandiye Kalesi Venedik’te kalmak üzere yıllık yirmi bin altın ve altı yüz kese akçe haraç ödeyerek sulh teklif eden Venedik elçisine: “Biz bezirgân değiliz. Hazineye müzayakamız yoktur. Kandiye’den vazgeçmeziz.” Şeklinde sert konuşmuş ve kış ortasında bile harekâta devam ederek 6 Eylül 1669 yılında Girit’i tamamen Osmanlı topraklarına katmıştır. Tüm bu başarıların yanında, halk işlerini ihmal etmiş olmak gibi kusurlarla itham ve tenkid edilen Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa, azimli ve sebatkâr bir vezirdi. İlmi yönden “Fazıl” ünvanını alacak kadar yetkin olduğu gibi askerlik bakımından da yetenekli bir şahsiyetti. Kazandığı zaferler yanında diplomasi sahasında son derece ileri görüşlü idi. Osmanlı Devleti, onun sadareti zamanında kırk büyük vilayet ve haraç ödeyen dört büyük ülkeyi kapsayan en büyük siyasi güçtü. İçki iptilası sebebiyle hastalanıp, Ergene köprüsü civarındaki Karabiber çiftliğinde hayatını kaybettiği sırada 40-41 yaşlarındaydı. 15 sene, 4 gün sadaret makamında bulunan bu büyük Sadrazamın cenazesi alelacele İstanbul’a nakledildi ve Divanyolu-Çemberlitaş’ta bulunan türbede babasının yanına defnedildi.

Köprülü ailesine ait türbe. Türbede Köprülü Mehmet Paşa,Köprülüzade Fazıl Ahmet Paşa ve Ayşe Hanımın mezarı bulunuyor.

Kaynaklar:

DANİŞMEND, İsmail Hami, İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi, c.5, s. 48, 49. İstanbul, 2011.

ALTINAY, Ahmet Refik, Köprülüler, s.101-115-137-141-206-208.İstanbul, 1999.