İBADETLERDE İHLAS VE SAMİMİYET

Kategori  Kategori : İbadet
Tarih  Tarih : 17 Ocak 2013 17:54

İBADETLERDE İHLAS VE  SAMİMİYET

İbadetler rabbin emri,          Kılınan bunca namazlar       İbadet kabul edilir

İfa eden Allah eri,                 Tutulan bunca oruçlar          Hak rızasına erilir

Cennette hazırdır yeri           Yapılan bunca hayırlar         Herkesce de çok sevilir

Ne güzel müjde kardeşim     İhlassız olmaz kardeşim     İhlas ile kul kardeşim

Kardeşlerim! Kulluğun olmazsa olmaz şartı; ihlâs ve samimiyettir. İhlassız ibadet, Allah katında geçerli değildir. İhlas, iman, ibadet, itaat, amel, dua… gibi her türlü dini görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeksizin sırf Allah rızası için iyi ve halis bir niyetle yapmaktır. Şirkten, nifaktan ve riyadan uzak durmaktır. Söz, fiil ve davranışlarımızda samimi ve doğru olmaktır. Aksi takdirde şeytanın elinde oyuncak oluruz. Ayet-i Kerime’de “İblis, senin şerefine andolsun ki, içlerinden ihlaslı kulların hariç, elbette onların hepsini azdıracağım” dedi”(1) buyrulmuştur.

İhlaslı insana Muhlis denir. Dinimize göre bir insanın muhlis vasfını kazanabilmesi için; şartlarına uygun iman edip Allah’ı bir olarak kabul etmesi, zatında, sıfatlarında Rab ve İlah oluşunda ve ibadetinde hiçbir şeyi ve hiçbir kimseyi O’na ortak koşmamasıdır. İkiyüzlülüğü, riyayı ve ibadetlerini insanlara duyurmayı bırakmasıdır. İbadetlere devam etmesi ve salih amel işlemesidir. Özünde, sözünde, fiil ve davranışlarında dosdoğru olmasıdır. Kâfir, nankör, gaddar, asi, azgın, mücrim, kibirli, zalim, sapık ve fâsık olmamasıdır.

Muhterem Kardeşlerim! İhlâs, Allah (cc) ile kul arasında bir sırdır. Öyle bir sırdır ki onu melek bile bilip yazamaz, şeytan bile bilip bozamaz. Çünkü “ihlâs” kalbe ait bir ameldir. Bunu ancak kişinin kendisiyle Allah bilir. İhlâs insanın irade ve niyetiyle doğrudan ilgilidir. İhlassız ve niyetsiz yapılan ibadetler ruhsuz ceset gibidir, makbul değildir. Ameller niyetlere göre, samimiyetimiz oranında değer kazanır veya kaybeder. Onun için ibadetlerimizi ihlasla sırf Allah (cc) rızası için yapmalıyız. Ayet-i Kerime’de “İman edip, salih ameller işleyen ve rablerine gönülden bağlananlara gelince, işte onlar cennetliktir. Onlar orada ebedî kalacaklardır.”(2) buyrulmuştur.

Bir ibadet Allah rızası için yapılırsa ihlâs, gösteriş için yapılırsa riya olur. Riya ise gizli şirktir. Allah rızasının dışında bir amaçla yapılan ibadetlerin Allah katında hiç bir değeri yoktur. Böyle bir amel, mahşer gününde sahibinin yüzüne çarpılan bir paçavraya dönüşecektir. Hadis-i şerifte "İbadetine riya karıştırana ahirette denir ki: Git sevabını o kişiden iste."(3)  buyrulmuştur. Amelleri ile dünyalık isteyenlere Allah istediklerini verir, ancak onların ahirette nasipleri yoktur. Ahireti isteyenlere ise hem dünya hem de ahiret nimetleri verilir.

Fatiha'da “iyyâke na’büdü” (ancak sana ibadet ederiz) buyrularak samimi olmaya ve ibadetlerin Allah rızasını kazanmak amacıyla yapılmasına dikkat çekilmiş ve bu husus Kur’an’ın pek çok ayetinde ısrarla vurgulanmıştır. “Ey Rasülüm! De ki; bana dini yalnız Allah’a halis kılarak O’na ibadet etmem emredildi”(4) ayeti ve benzerleri ihlâsın dindeki önemini ve gerekliliğini ifade etmektedir.

Muhterem cemaat!  Hutbemi Allah Rasûlü (sav)’in bir hadisi şerifi ile bitiriyorum. Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: “Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar”(5)

Metin YİĞİT - Hacı Ali Mah. C. İmam- Hatibi Yüreğir

Kaynak: (1) Sâd suresi 38/82-83  (2) Hud Suresi  ayet 12/23 (3)İbni Mace  (4) Zümer 39/11  (5) Müslim, Birr, 33