Kafkas Kartalı Şeyh Şamil rahmetle anıldı.

Hürriyet mücadelesinin önderi Şeyh Şamil, 142. yıl dönümü vesilesiyle rahmetle anıldı.

Kategori  Kategori : Tarihte Bugün
Tarih  Tarih : 17 Şubat 2013 15:09

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Kafkas Kartalı olarak anılan İmam Şeyh Şamil için Bursa Ulucami'de mevlid-i şerif okutuldu.

Bursa Dağıstan Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından öğle namazı öncesi düzenlenen mevlit törenine Bursalılar yoğun ilgi gösterdi. Mevlidin ardından Şeyh Şamil için dua okundu.

Bursa Dağıstan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Sabri Dönder, Kafkas Kartalı, Dağıstan Arslanı olarak bilinen İmam Şeyh Şamil'in vefatının 142. yıl dönümü vesilesiyle mevlit okuttuklarını söyledi. Şeyh Şamil'in hayatını ve mücadelesini anlatan Dönder, "İlmi kudreti, hitabeti, askeri dehası, sarsılmaz imanı ile bu eşsiz ve örnek ecdadımızı rahmetle anıyoruz." dedi.

Mevlidin ardından Ulucami çıkışında cemaate helva ikram edildi.

ŞEYH ŞAMİL

Şeyh Şamil, Dağıstan'ın Gimri köyünde 1797'de doğdu. 37 Yaşında Kafkasya'da Ruslara karşı mücadele eden direnişin başına getirildi. Ahulgon ve Surbay savaşlarında Rusları yenilgiye uğrattı. Dini yanıyla birlikte uyguladığı harp taktiklerinin yanı sıra uzun süre Kafkasya hakları üzerinde etki bırakabilecek adli, idari ve sivil idareye dayalı bir devlet sistemi oluşturdu. Hac mevsiminde Medine şehrinde 17 Şubat 1871'de vefat etti.