23 Nisan Milli Eğemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu olsun.

İHSANİDER Yönetim Kurulu

Kategori  Kategori : Güncel
Tarih  Tarih : 23 Nisan 2019 12:39

İstanbulu işgal eden ingilizler 18 Mart 1920’de Meclis-i Mebusan’ı basıp Heyeti Temsiliye milletvekillerini tutukladı ve sürgüne gönderdi. Bu tutuklamalardan sonra 18 Mart 1920’de Meclis-i Mebusan kapandı. Mustafa Kemal, Meclis-i Mebusan’ın kapatılmasıyla birlikte Heyet-i Temsiliye’yi temsilen meclisi Ankara’da toplanmaya çağırarak 21 Nisan 1920’de bir bildiri yayınladı. Bildiride meclisin 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanacağını duyurdu. Tarihler 23 Nisan 1920’i gösterdiğinde Hacı Bayram Camii’nde kılınan Cuma namazından sonra topluca Meclis binasına gelindi. Dualarla kurbanlar kesildikten sonra Meclis, saat 14.45’de en yaşlı olan Milletvekili olan Sinop Milletvekili Şerif Bey‘in bir söylevi ile açıldı. Şerif Bey, İstanbul’un geçici olarak yabancılar tarafından işgal edildiğini ve bu suretle “Hilafet Makamı’nın ve Hükümet Merkezi’nin” istiklalini kaybettiğini, bu hale boyun eğmenin ise “ecnebi esaretini kabul” etmek olduğunu söyledi. Hâlbuki öteden beri özgür olarak yaşamış olan Türk Milleti’nin yine de aynı suretle yaşamak istediğini, esir olmayı şiddetle reddettiğini ve bundan dolayı bu meclisin toplandığını söyledi. Sonra, “Milletimizin dâhili ve harici istiklal-i tam dâhilinde mukadderatını bizzat deruhte ve idare etmeye başladığını bütün cihana ilan ederek Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum” dedi.

Geleceğimizin teminatı Çocuklarımıza hediye edilen 23 Nisan Milli Eğemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu olsun.